Osa esseekokoelmaa nimeltä

Tunturisopulien joukkoitsemurha, eli

Pieni opas maailmanvalloittajalle

 

Katso ihmistä. Epäilemättä tärkein ohje maailmanvalloittajalle. Aiemmissa esseissä jo sivunnut tätä aihetta, mutta nyt lienee jo oikea aika täsmentää sitä paremmin.

Perustotuus. Tunne taistelualueesi. Tiedä, mitä vastustajasi ajattelevat. Opiskele muurin heikot kohdat hyvin, etsi niiden matalimmat pisteet. Hanki liittolaisia linnoituksen sisäpuolelta. Hanki pohjapiirrokset, jotta osaat liikkua sujuvasti linnoituksen sisällä, kunhan sinne pääset. Tuskin on tarpeen edes sanoa, että linnoitus toimii nyt (varsin nerokkaana) kielikuvana ihmismielelle.

Liikkuu paljon sloganeita, jotka väittävät ihmismielen olevan monimutkainen kokonaisuus, joka hyllyy virrassa kuin vedenalainen, valtava sienirihmasto. Sigmund Freudin jäävuorivertaus ja niin päin pois. Kyllä, suurin osa ihmismielen sisällöstä on niin sanotusti pinnan alla, (onneksi, koska muuten joutuisin sanomaan ihmispsyyken olemattomaksi, vailla Ctulhulle mahdollisuuksia sen kontrollointiin) mutta pinnan päällä näkyvän osan perusteella osaa matemaatikko -tai fyysikko, miten vain- laskea pinnan alla olevan jäävuoren alusmötikän koon ja mahdollisesti koostumuksenkin varsin tarkasti.

Sama pätee psyykeen. Pinnalta näkyvistä osista voi toinen ihminen halutessaan päätellä paljon siitä, mitä alla möyrii. Jos porkkanan naatti näyttää kuivettuvan, voidaan päätellä juuressa olevan vikaa. Ja niin päin pois, keksi itse jokin yhtä mukamas-nokkela vertaus aiheesta.

Jokaisen ihmisen, joka jollain lailla hyväksytty yhteiskunnan jäsen on, psyykessä on jokin yhdistävä tekijä, joka on kaikilla sama. Katso horoskooppitekstejä, jos et usko. Jokainen kuin ihmeen kaupalla löytää itsestään jotain paikkansapitävää informaatiota, kunhan teksti vain on tarpeeksi ympäripyöreää ja imartelevaa. Hupaisa ja paljonpuhuva ilmiö.

Ja nyt siitä yhdistävästä tekijästä. Yhteinen kulttuuri normeineen yhdistää ihmisiä. Yhteiset vihan ja rakkauden kohteet. Kulttuurin voisi melkein sanoa olevan yhteiskunnan yhteisen itsetunnon lommoja paikkaamaan luotu universaali kullinjatke. Freudin puheissa oli ehkä sittenkin perää, sanoisin. Pääasiallinen päätelmä kuitenkin on, että julkisivu on tehty piilottamaan alla olevat vaikeat ja kipeät asiat.

Nykyinen yleinen imago siis paikkaa kaikkia niitä yhteiskunnallisen itsetunnon kärsimiä vaurioita, joista pinnan alla tunnetaan ahdistusta. Tämänhetkinen julkisivu on sekoitus viime vuosisadan alussa tapahtuneiden julmuuksien aiheuttamaa moraalista krapulaa ja kapinaa menneiden muistelua vastaan, mikä sinänsä kertoo paljon suunnasta, johon yhteiskuntamme on kulkemassa. Ristiriitoja.

Humanismi yrittää kompensoida epätoivoisesti sitä karua faktaa, että ihminen on loppujen lopuksi varsin masentava olio. Kuulemma ihminen on pohjimmiltaan hyvä ja epäitsekäs. Vaikka jokainen viimeistään peilistä näkee, mikä totuus on.

Nykyajan sankari ei enää ole arjalainen yli-ihminen, omnipotentti supermies, vaan joka sankarin imagossa alkaa korostua entistä voimakkaammin inhimmillisyys ja kuolevaisuus. Mitä säälittävämpi runkkari, sitä rakastetumpi hahmo. Kertonee jotain taas yhteisen itsetunnon laadusta.

Maailmanvalloittaja osaa päätellä tästä itsetunnon olevan ihmismassojen heikoin lenkki. Maailmanvalloittajan tärkein rooli onkin yrittää luoda sellainen itsetunnon korvike, joka saa yhteiskunnan enemmistön tuntemaan itsensä tärkeäksi, ja mielellään osoittaa, että jos heissä jotain vikaa on olevinaan, se johtuu vain siitä, että muut ovat heitä sortaneet.

Humanismi on loistava pohja tälle ajattelumallille, sehän sisältää kaikki olennaiset ideologian osaset, joita tarvitaan yhteiskunnan ruskeakieliseen mielistelyyn. Pääasia on viestittää yleisölle, että tällaisetkin voivat olla sankareita. Uniikkeja sankareita. Päähenkilöitä omassa tarinassaan. Ja niin päin pois.

Muista korostaa, että sinä tarvitset yhteiskunnan työpanosta, heidän sankaruuttaan. Mikään ei mairittele heitä enempää, eikä mikään ole mairittelua tehokkaampi manipulaation keino. Anna heille mahdollisuus osoittaa, että he ovat johtajaa pätevämpiä ratkaisemaan ongelmia. Tuloksena ei tällöin ole tyytymättömyys sinuun, vaan mielihyvä, joka nousee siitä, että johtaja tarvitsee -arvostaa- heitä.

Kun haluat kontrolloida koko maailmaa, ecce homo. Katso ihmistä. Katso, mikä toimii yksilötasolla. Ihmismassa yksikkönä ei ole yhtään sen järkevämpi. Saati sitten vähemmän altis manipulaatiolle.