Yritänpä taas, kun niin paljon ottaa päähän.

 

Tällä hetkellä facebookin mustalla listalla ovat ns. tolkun ihmiset, jotka ovat välinpitämättömiä, ja haluavat vain elää omaa elämäänsä, ja inhoavat riitelyä. Koska tolkun ihminen ei julistaudu kumpaankaan kärkipäähän, hän on rasismin, enemmistön, hiljainen hyväksyjä.

 

Ai, kärkipäitä on vain yksi? Katsotaan.

 

Kyllä, vain toisen ääripään edustajat partioivat kaduilla ja levittävät internetissä tappouhkauksia. Mutta molemmat 'päät' haukkuvat ja demonisoivat toisiaan, levittävät olkiukkoja, ja kieltäytyvät ymmärtämästä toista päätä. (Mainittakoon, että aina on poikkeuksia, mutta nyt aiheena eivät ole ne poikkeukset.)

 

Vaikka toinen osapuoli olisi kuinka hyvillä ja humanitaarisilla tarkoitusperillä liikkeellä, vastakkainasettelujen lietsominen ei kiistakapulan asemaan päätyneiden turvapaikanhakijoiden oloja paranna. Vastapuolen demonisointi vain ruokkii tätä vihaa, eikä kenenkään olo parane.

 

Jyri Paretskoin Iisalmen Sanomissa kirjoittamassa kolumnissa esitettiin tolkun ihminen, henkilö, joka osaa katsoa jokaisesta asiasta molempia puolia, eikä lähtökohtaisesti pyri mustamaalaamaan mitään osapuolta. Niin ja välttää riitoja, koska siitä ei vaikuta olevan hyötyä kenellekään.

 

Presidentti Sauli Niinistö julistautui puheessaan juuri tällaiseksi tolkun ihmiseksi. Tämä on erinäisissä tahoissa herättänyt närää, joidenkin tulkintojen mukaan Paretskoi jopa kehui tolkun ihmisen haluttomuutta osallistua keskusteluun.

 

Tarkistetaanpa. Paretskoi kehui tolkun ihmisten maltillisuutta ja haluttomuutta julistautua kummallekaan puolelle kritiikittä. Lisäksi hän sanoi vaiteliaisuuden olevan tolkun ihmisen heikkous, kun nämä enemmistöisyydestään huolimatta tuntevat kaikki olevansa yksin. Tämän toki voi tulkita, miten haluaa, kuten kaiken.

 

Tolkun ihmisen leimaavin piirre lienee hänen toiveensa siitä, että asiat sujuvat. Tämä lienee tietynlaista itsekkyyttä, mutta toisaalta kukapa olisi itsekkyydestä vapaa? Oikeasti. Jokainen ajaa jollain lailla omaa etuaan. Omaa moraalista tai älyllistä paremmuuttaan, tai sitten ihan vain rodullista ylivertaisuuttaan. Sujuva arki ei ole ollenkaan paha tavoite.

 

Itse suvakismiin taipuvaisena, rasistiksi leimattuna tolkun ihmisenä olen hieman ärtynyt oman 'puoleni' edustajien suoraan sanoen paskoista argumenteista. Molempien kantojen kanssa tekemisissä olleena tunnen objektiivista ärtymystä aina, kun leimaamisargumentit menevät täydestä johonkuhun. Koska ne ovat oikean mielipiteen puolesta. Hyi.

 

Jos jotain olen oppinut lukiossa, se on kritiikki. Jos jotain olen oppinut milloin mistäkin asiasta milloin kenenkin kanssa debatoidessani, on kritiikin suuntaaminen oikeaan paikkaan. Eli itseensä. Omaan kantaansa, omaan argumentaatioonsa.

 

Suomennettuna, en voi odottaa järkiargumentteja keskustelussa, jossa itse keskityn haukkumaan toista osapuolta milloin mihinkin olkiukkoon viitaten. Puutun tähän erityisesti itseään sivistyneinä ja humaaneina pitävien ihmisten tekemänä, sillä mikäli 'hyvät tyypit' sallivat haukkumisen ja paskan argumentaation, olemme pulassa.

 

On toinenkin syy, miksi en näe järkeä 'hyvien tyyppien' harjoittamassa haukkumisessa. Sen lisäksi, ettei se edistä kenenkään etua, paitsi ehkä omahyväistä kuorohaukkumista, siitä on itse asiassa haittaa. Rasisteiksi nimettyjä tämä haukkuminen suututtaa entisestään, ja jokaisella meistä on jonkinlaista käsitystä vihaisten rasistien aikaansaavuudesta.

 

Muttaku kyllä niille pitää kertoa että ne on tyhmiä.

 

Ja sinäkin varmasti tiedät, että rasistin mielestä olet itse tyhmä. Paraniko maailma, tai turvapaikanhakijoiden asema maailmassa?

 

Onhan se kivaa vääntää facebookissa toisen argumentteja solmuun ja tuntea syvää mielihyvää omasta paremmuudesta, ja raivoa toisen tyhmyydestä.

 

Vanha viisaus päiväkodista, vastuu on aina sillä viisaammalla. Mikäli olet fiksumpi, vastuu on sinulla. Sinun pitää olla se, joka edistää turvapaikanhakijoiden asemaa.

 

Ai, olet ihmisoikeuksien puolesta, ja edistät yhteistä hyvää?

 

Se, jota sanot rasistiksi, ehkä pelkää oikeasti omastaan ja perheensä puolesta, ja on ärtynyt, kun heti -kenties omalla kömpelöllä tavallaan- ilmaistuaan tämän pelkonsa, saa haukut niskaansa. Helpompi tosiaan mennä MV-lehden ja Soldiers of Odinin porukkaan, kun sinne on tervetullut rasistinakin. Kun näköjään on verenhimoinen natsi.

 

En vastusta suvakismia, kuten jo aiemmin yritin sanoa. Vastustan paskanjauhantaa, teki sitä kuka hyvänsä. Kaikkihan tässä yrittävät parantaa maailmaa. Vastuu on fiksulla.