Naisen asema on nyt huonompi kuin koskaan. Vaikka yhteiskuntamme tarjoaa loistavia koulutusmahdollisuuksia, tasa-arvo ei pääse toteutumaan. Naiset eivät lue luonnontieteellisissä aineissa tohtoriksi asti, ja muutenkin heitä on siellä vähemmistö. Tilastokeskus tosin selittää ympäripyöreästi vuonna 2012 tohtoriksi valmistuneista olleen naisia 51%, mutta Tilastokeskus ei kerro, miltä aloilta he valmistuivat.(1) Selvää seksismiä. (lähde?)

 

Naisen perinteinen rooli miehen miellyttäjänä ei rajoitu pelkästään akateemiseen maailmaan, joka siis selvästi käskee naista jäämään kotiin -luonnollisesti lisääntymään. Naistenlehdetkin, kuten MeNaiset jakaa kauneusvinkkejä rajoittaakseen naisten mahdollisuuksia pärjätä kotiolojen ulkopuolella.(2) Hämmentävää tosin on, että MeNaiset-lehden toimitus -ja joidenkin huhujen mukaan lukijakuntakin- koostuu pääosin naisista.(3) Yhteyksiä sovinistimiesten salaliittoon etsitään yhä.

 

Sovinistinen yhteiskuntamme painostaa naisia monin tavoin lisääntymiseen, muunmuassa äitiyspakkauksia jakamalla.(4) Tämä tiettävästi viittaa jonkinlaiseen äitiyden ihannointiin, mikä luonnollisesti on todiste Suomen valtion harrastamasta seksismistä.

 

Suomalainen yhteiskuntahierarkkia yleisestikin ottaen syrjii naisia, vuoden 2015 eduskuntavaaleissa naisia pääsi eduskuntaan vain 83, kun miehiä puolestaan pääsi ylivoimaiset 117.(5) Tämä on selvä osoitus, että elämme yhä viktoriaanisen ajan jälkeistä konservatiivista kuplaa, emmekä ole edistyneet vuodesta 1906, jolloin naisille pitkin hampain myönnettiin äänioikeus.(6)

 

Naisen paikka politiikassa siis vastaa suunnilleen 1500-luvun ns. luonnottomien naishallitsijoiden statusta. Nainen pääsi hallitsemaan vain syntymällä oikeaan perheeseen (vaikka jotkut väittävät saman koskeneen miehiäkin).(7) Nainen siis vaietkoon eduskunnassa, oli asenne tuolloin, ja asenne nykyään. Vaikka mainittakoon, että eduskunta (ja eurooppalainen demokratia ylipäänsä) on uudempaa perua politiikassa (8)

 

On hämmentävää, kuinka naiset yhä alistuvat tähän kaikkeen sortoon. Lukevat naistenlehtiä, eivät lue pitemmälle yliopistoissa, meikkaavat, ottavat äitiyspakkauksia vastaan, tekevät kotitöitä, eivät ole parempia ehdokkaita vaaleissa ja synnyttävät itse. Nainenhan on vahva, miksi se ei ilmene asemana yhteiskunnassa?

 

 

 

Lähteet:

  1. Tilastokeskus http://tilastokeskus.fi/til/yop/2012/02/yop_2012_02_2013-06-19_tie_001_fi.html

  2. MeNaiset, Kauneusvinkit http://www.menaiset.fi/avainsana/kauneusvinkit

  3. MeNaiset, Toimitus http://www.menaiset.fi/toimitus

  4. Kela, äitiyspakkaus http://www.kela.fi/aitiyspakkaus

  5. Mtv.fi, Eduskuntavaalien sukupuolijakauma http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/naisten-ja-miesten-suhde-eduskunnassa-ei-jarky/5011756

  6. Wikipedia, Naisten äänioikeus https://fi.wikipedia.org/wiki/Naisten_%C3%A4%C3%A4nioikeus

  7. Wikipedia, Naisen aseman historia https://fi.wikipedia.org/wiki/Naisten_aseman_historia

  8. Wikipedia, Demokratia – Historia https://fi.wikipedia.org/wiki/Demokratia#Historia