Vapaa-ajattelijoiden jumalanpilkkalakivalitus herätti taas suuria pohdintoja tämän illan puhteeksi. Aiheena vaatimattomasti kulttuurimme suhtautuminen uskontoon, ts. uskoon yliluonnolliseen. Internet on loistava lähde tiedolle tätäkin asiaa koskien, siellähän suurin osa ihmisistä Suhtautuu moniinkin ilmiöihin. Anonyyminä, mutta sitäkin kovaäänisemmin.

Koski keskustelu mitä hyvänsä, mukaan eksyy aina joku, joka möläyttelee typeriä, ja ilmaisee jollain lailla jotain kristinuskoon liittyvää vakaumusta. Ja tämä otetaan lähes aina samalla lailla vastaan. Tämän Uskovaisen saama vastaus ei suinkaan ole "turpa kii vitun peelo, lakkaa puhumasta tyhmiä". Kommentti ei koske hänen sanomisiensa typeryyttä. Ehei.

Uskovaiselle vastataan hänen uskonsa mitalla. Lauseenmuodostus on yleensä luokkaa "turpa kii vitun uskovainen, lakkaa jeesustelemasta". Saatu palaute siis liittyy suoraan (netissä näkyvän) henkilön vakaumukseen ja olemukseen. Ja lajillemme tyypillisesti näkyy kommenttilistan jatkumossa pian vakaumuksen perusteella yleistäminen. Käytännössä siis "te kaikki uskovaiset ootte ihan samanlaisia ---".

Kun kuullaan ensimmäistä kertaa uskonnollisesta ryhmästä, jonka piirissä on tapahtunut hyväksikäyttöä, ollaan heti järkyttyneitä uskonnon yleisestä luonnosta. Miksi uskonnon nimissä tehdään niin paljon pahaa. Miksi tuollaisia on niin paljon. Vaikka en kyllä ole tuosta porukasta kuullutkaan yläasteen uskonnontuntien jälkeen. Eikun hetkinen. Oli niistä se filmikin. Niistä uskovaisista. Kaikki tollaisia ääriryhmäläisiä. Ja sit ne ottaa nokkkiinsa kaikesta.

Muhammed-pilkan huonoa sietämistä kritisoidaan välillä sanomalla "eihän muakaan haittaa jos sä pilkkaat jeesusta, sitäpaitsi, pilkkaanhan mä itekin". Niin. Sehän on täysin pätevä argumentti. Jeesus-pilkkahan loukkaa itselle pyhiä asioita ihan samoin kuin muslimia loukkaa Muhammedin pilkkaaminen. Suoraan verrannollista. Ja kivoja muslimeitahan ei edes haittaa Profeettaan kohdistuva irvailu, eikö niin? Ne vaan ei ole niin uskonnollisia. Mediassa ei tosiaan kerrota maltillisemman islamin kannattajien kantaa pilailuun. Se ei siis varmaankaan loukkaa heitä. He kun eivät ole terroristeja niinkuin nuo islamistit.

Uskonto on tosiaan ensiluokkainen ase mielen kontrolloinnista pitävälle. Vallanhalua on helppo toteuttaa pohjustamalla maaperää taikauskoisuudella. Mikäli pelkää salamaniskua niskaansa kyseenalaistaessaan johtajuuden, kyseenalaistamista tapahtuu vähemmän. Yksinkertaista ja toimivaa.

On kuitenkin muistettava uskonnon olevan tällöin ase. Viikate muuttuu vaaralliseksi vain tappajan käytössä. Muuten sitä käytetään pellon antimien leikkelyyn. Viikateet voi toki kieltää lailla, jottei väärinkäyttöä tapahdu, mutta kyllä niillä olki paremmin kaatuu kuin yksitellen nyppimällä.

Ja mikäli sotaa suunnataan itse asetta vastaan, unohtuu aseen käyttäjän olevan vihollinen, ja varmasti tarpeeksi motivoitunut vihollinen keksii muitakin aseita käyttöönsä. Haravakin käy uhkailuvälineestä, ja varmasti tekee kipeämpääkin kuin viikate. Ja kaikkea ei kuitenkaan voi kieltää, mikäli halutaan yhteisön olevan toimintakykyinen.

Vaikka kulttuurimme muuten suosiikin käsitystä tahdonvapaudesta ja individualismista, alamme uskoa korkeampien voimien tuhoisaan vaikutukseen välittömästi, kun joku pahantekijä vetoaa, njähm, korkeampiin voimiin, toimissaan. Muulloin ihmisen tahto on hänen omassa vallassaan, ja hän tekee päätökset omien motiiviensa mukaan, ellei kyseessä satu olemaan mielenvikaisuuden aiheuttama syyntakeettomuus. Mutta kun Uskonto on syyllinen, ihminen on sen sairastuttama välikappale. Syyllinen on siis uskonto.

Ehkä yhteiskuntamme on sekularisoitunut, ja ylpeä siitä, mutta turkasen taikauskoinen suhtautuminen meillä uskontoon tuntuu olevan. Ehkä kuitenkin voisimme yrittää tajuta ihmisen ratkaisujen olevan hänen omiaan. Uskonnon myytti pitäisi murtaa.

Sinä päivänä, kun itseään uskovaksi nimittävä nettitrolli saa haukut sanojensa tyhmyydestä, ja keskustelu jatkuu koskien alkuperäistä aihetta, olen ylpeä ihmisyydestä. "Turpa kii vitun peelo" on todellisen primitiivisestä taikauskosta vapautumisen merkki.

 

Ps. Jotkut Uskiksetkin on ihan kivoja. Ja ihminen muuten voi olla loukkaantunut, vaikkei hän ampuisikaan ketään.