Nyt on nimittäin niin, että somessa julkaistujen artikkelien kommenttipalstat ottavat päähän. Ja ei, en hyväksy "itepähän luit"-kommentteja. No kun en.

Tasa-arvoista avioliittolakia vastustavien suusta olen havainnut tulevan -ainakin julkisessa mediasa- pääasiassa typeriä, lapsellisia junttieinarikommentteja, joita ei mitenkään voi allekirjoittaa. Jokainen osannee tässä vaiheessa arvon kansanedustaja Soinin kasvot kuvitella eteensä.

Avioliittolain puolestapuhujina näkee sujuvasanaista tekstinkäyttöä ja ovelia sloganeita harrastavia kirjoittajia. Useimmat heistä lienevät lainanneet itseään viksummilta ja suositummilta kirjoittajilta, ja eihän siinä mitään väärää ole.

Vähemmän nokkelat kirjoittajat ja lainaajat taas ovat muuten vain sympaattisia, tai ainakin oikean asian puolella. Tämä poikii runsaasti ansaittuja tykkäyksiä. Kuten ilmiöksi muodostunut Tahdon-profiilikuvien julkaisu.

Itse missasin tietoisesti tämän helpon tavan saada useampikymmentä tykkäystä puolen tunnin sisään. Meidän kaikkien ei kai onneksi tarvitse olla joukosta erottuvia radikaaleja, jotka määrätietoisin pyrstönheilautuksin uivat valtavirtaa vastaan. Tarvittanee kaltaisiani massahenkisiäkin tuomaan balanssia, eikö?

Palatakseni argumentaatioon aiheena. Useimmat homovastaisten vastaisten kommentit koskevat kuitenkin vastapuolen huonoja argumentteja, ja varsin usein kirjoittaja keksii tavan luoda vastapuolen naamaan vihapuheen leiman. Kritiikki alkaakin luisua henkilön argumenteista tämän vakaumukseen, persoonaan, ja siitä se muuttuukin yleistykseksi kaikista eri mieltä olevista.

On hieman pelottavaa nähdä, miten rakkautta ja suvaitsevaisuutta kannattavat Toverit alkavat puhua muunmuassa suvaitsemattomien lastaamisesta kuuraketteihin, ja tällaisten kommenttien suosio. Demonisoinnissa on selvästi jotain erittäin mukavaa.

Ilmiö tunnetaan nimellä tyhm- ryhmäpolarisaatio. Tästä on, mussukat, ollut aiemminkin puhetta. Vaikka toinen osapuoli olisi miten typerä tahansa, on erittäin huonoa argumentaatiota kehittää yhteisön tuella kommentti kommentilta entistä nasevampi tapa mollata vastapuolta, ja ennen kaikkea pitää tätä hyvänä keskusteluna.

Ja haluaisin mainita herra Soinin olevan kuitenkin varsin harmiton veikko, joten älkäämme tuhlatko häneen kallista polttoainetta ja kuurakettiteknologiaa.

Kommentit, joihin viittasin, eivät olleet tietääkseni kenenkään teistä, mutta ryhmäpolarisaation voimaa ei parane aliarvioida. Pidetään huoli, ettei kukaan meistä vajoa Soinin tasolle, vaikka olisikin oikeassa, jookosta kookosta?

Siispä. Suomi teki hienon edistysaskeleen saamalla asian ainakin melkein käsitellyksi. Olemme sivistysvaltio, ja jotkut mäntit jopa ylpeitä siitä. 

Pitäkäämme tasomme nyt yllä ja olkaamme edes hyviä voittajia.

Love and Peace 4 everyone.

Älä vihaa!