VAROITUS!! PÄIVITYS SISÄLTÄÄ KYSYMYKSIÄ JA KYSEENALAISIA MIELIPITEITÄ! DEAL WITH IT!

Ajattelin nyt ihan kunnon räntin kiskaista koskien lukiokriiseilyn uutisointia. Ehkäpä joku itseäni viisaampi osaa minua valaista kysymyksissäni.

Länsi-Suomessa eilen (17.12.) ilmestynyt artikkeli valisti Uotilan koululaisten olevan innoissaan homekoulusta pääsystä. Kuvassa on rivissä talviauringon valossa seisovia reippaan näköisiä, iloisesti hymyileviä lapsosia. Homekoulua ei tule ikävä, sanoo kuvateksti.

Mukavia tunnelmia siis. Uotilalaiset kannattavat lämpimästi koulujen muuttosuunnitelmaa, eikä ihme. Astmaoireet ovat varsin ikäviä, ja koulun opiskelukelpoiseksi kunnostaminen on ehdottomasti liian kallis ja hidas urakka kaupungille. Helpommaksi siis käy kunnostaa heitä varten toinen koulu, jonka perusrakenteita ei tarvitse uusia, vaan selvitään parilla lisäsiivellä, väliseinien purkamisella ja luokkien kunnostamisella. Käy järkeen.

Uutisen ilmaisussa oli vain eräs ikävä puoli. Selkeä vastakkainasettelu kahden vaihtoehdon välillä: joko kaupunki saa hyvää tarkoittavat muuttosuunnitelmansa läpi, tai koululaiset saavat kaikki loppuiäkseen keuhkovaikeuksia. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Sivun alalaidassa toki oli lukion rehtorin Mielipidekirjoitus, jossa onneksi oli sentään muistettu mainita kirjoituksen sisältävän mielipiteitä. "Uutisen" sen sijaan virheellisesti annettiin ymmärtää sisältävän objektiivista tietoa. Lukion rehtorin mielipiteessä kerrottiin mahdollisuudesta uotilalaisten siirtämisestä Otan kouluun.

Joidenkin tahojen kautta olen saanut käsityksen, että alkuperäinen suunnitelma itse asiassa oli siirtää vain yhtä koulua. Lehdessä tämän suunnitelman käsittely on kuitenkin tapahtunut vain Mielipiteenä. Yle.fi:n uutisissakin oli koulumuuttojen määrän puolittaminen mainittu vain sivulauseena rehtorin raivoamisen lomassa.

Olisin kovin kiinnostunut tietämään, miksei kaupunki voi ottaa kantaa rehtori Saarivuoren suunnitelmaan julkisesti. On toki hyvä näin joulun alla muistuttaa solidaarisuudesta, joustavuudesta ja rauhoittumisen tarpeellisuudesta, mutta näin suurien päätösten tekemisen lomassa löytynee aikaa sekä energiaa myös selventää kantaa alkuperäiseen esitykseen.

Kyl Raum o ain raum.