Kommunikaatio on kaksisuuntainen tie, joku torvi on joskus sanonut. Käytännössä tämä tarkoittaa kommunikaation olevan yksiulotteinen asia.

Eilen illalla tuli harrastettua pohdintaa aiheesta. Tuloksena oli, että ilmaistavalla viestillä on useampia ulottuvuuksia.

1. Mitä henkilö sanoo. Tämä vaihe harvemmin tuottaa erityisiä ymmärrysvaikeuksia, mikäli kommunikaatiota harrastavat puhuvat samaa kieltä keskennään.

2. Mitä henkilön suoltama teksti tarkoittaa. Sanoilla on ainakin joskus jokin merkitys. Tämä vaihe saattaa jo hämätä joitain, joskin useimmat selviävät tästäkin. Kuusi palaa.

3. Mitä piilomerkitystä sanoilla voisi olla. Ironia on hieno laji, etenkin tullessaan ymmärretyksi. Ymmärretyksi tuleminen edellyttää sitä, että informaatiota vastaanottava tajuaa positiivisella merkityksellä varustetun lauseen ja puhujan kasvoilla olevan irvistyksen sisältävän jonkin ristiriidan. Yllättävän monet menevät sekaisin tässä.

4. Mitä puhuja haluaa tuottamallaan tekstillä, sen merkityksellä ja piilomerkityksellä sanoa. Mikäli viesti, jonka puhuja pyrkii höpinöissään välittämään, on jollain lailla ristiriitainen tekstin itsensä sisällön kanssa, menee puhe useimmilta yli hilseen.

5. Puhujan piilotyrkyttämän viestin mahdollinen kaksoismerkitys. Turha yrittää selittää. Sen tajuaa jos tajuaa. Sinä tuskin tajuat. Tai ehkä sittenkin, jos olet kuvitellut saavasi tähän asti selvää.

Voidaan siis päätellä kommunikaation sisältävän viisi ulottuvuutta, jotka voivat olla ristiriidassa keskenään. Mikäli henkilön ajattelu on selkeää ja käytännönläheistä, ulottuvuuksilla (halkean naurusta) on vähemmän eroja keskenään. Vaiheet yksi ja kolme saattavat hienoisia eroja sisältää, mutta siitä eteenpäin merkitykset ovat kohtalaisen yhteneviä keskenään.

Kieroutuneella ihmisellä saattavat kaikki viisi puheen merkitystä olla täysin ristiriidassa keskenään. Ironista kyllä, tämän tulkitseminen edellyttää jo älynlahjoja. Myös puhujalta itseltään. Kierous vaatii älyä. Joo tuttu juttu mutta on se ironista silti.

Kommunikaation eri kerrosten erot ovat eräänlainen puolustusmekanismi, jonka tarkoitus on suojata arempia alueita niiltä, jotka eivät niitä oikein tajua. Itse käyttäisin ilmaisua 'idioottifiltteri'. Pyrkimättä ketään loukkaamaan 

Varautuneemmat ihmiset luovat useampia kerroksia suojakseen pyrkien täten pitämään lauseittensa sisällön selkeinä ja helppoina, vaikka niiden piilomerkitykset olisivatkin suorastaan hostiileja.

Myös ymmärtäminen voi jakautua eri kerroksiin sen mukaan, mitä kuulija on valmis puheesta ymmärtäessään käsittelemään. Jotkut tosin etsivät puheesta enemmän merkityksiä kuin kykenevät itsensä kanssa selvittämään.

Päivän sivistyspläjäys, nyt voidaan vain kysyä,

mitä kirjoittaja halusi tilapäivityksellään juuri sinulle viestittää?