Osa esseekokoelmaa

Tunturisopulien joukkoitsemurha, eli

Pieni opas maailmanvalloittajalle

 

Maailmanvalloitustoimenpiteissä tulee epäilemättä fantasioitua diktatuurista, jonka päämiehenä Valloittaja itse toimii. Maine ja kunnia ja niin edelleen. Kiva ajatus, mutta suosittelen hylkäämään sen saman tien.

Diktaattorin rooli on varsin vaarallinen nykyään, nykyinen individualismi-ihanne kun kieltää kaikkien auktoriteettien kunnioittamisen. Yksinvaltius rikkoisi tämän illuusion oman pään käyttämisestä, joka siis luonnollisesti on varsin paksua valetta, mutta näyttää kuitenkin uppoavan täysillä yleisöön. Demokratia pitää tätä intuitiivisesti tyydyttävää kuvitelmaa mukavasti kasassa.

Demokratian hienous on estää kapina sanomalla vallan olevan omissa käsissä. Lisäksi se tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden nurista 'valtaapitävistä', jolloin jokaisen ihmisen unelma toteutuu -valta itselle ja vastuu muille.

Tässä tilanteessa kansanedustajat siis valitaan sen perusteella, kuka parhaiten osaa kansalle vakuuttaa heidän olevan fiksuja ja hienoja ja että asiat ovat -heidän ansiostaan- aivan täydellisesti. Jos usko näihin puheisiin jostain syystä, ehkäpä tosiseikkojen takia, laskee, voidaan edustusnaamat tuomita syyllisiksi kaikkeen.

Vallankumouskaan ei ole tarpeen, parin vuoden välein kun naamat kuitenkin vaihtuvat, ja näin päästään eroon ärsyttävimmistä, ja ihan nätisti ja verettömästi. Mahtava systeemi. 

Ihmisluonnossa kun yhdistyy hupaisalla tavalla luontaine tarve pitää tilanne tasaisena ja mukavana, sekä kulttuurin luoma pakonnomainen tarve 'muuttaa maailmaa', on epämääräisten ristiriitojen välttäminen usein yllättävän vaikeaa. Demokratiassa vaalit toimivat tyydyttäen tätä muutoksentarvetta, joskin patoumia jää aina alle. Ei edes ehkä tyytymättömyydestä tilanteeseen, vaan halusta olla tyytymätön.

Vallantavoittelija, huomio. Sinä voit auttaa kansaa näkemään hyvän tekosyyn raivota. Osoitat epäkohtia, luonnollisesti koskien kansan aseman parantamista, ja pian sinulla on käytettävissäsi kiukusta kihisevä väkijoukko, joka vain odottaa tilaisuutta päteä kilpaa sankarillisen vapautustaistelun nimissä.

Väkijoukkojen mukava puoli on niiden helppo ohjailtavuus, joka varsin pitkälti perustuu yksilöiden väliseen kilpailuasetelmaan. Ikään kuin juoksukilpailu, jossa lauma ihmisiä juoksee samaan suuntaan toisiaan kyräillen. Jokainen haluaa olla paras, ja ennen kaikkea, kukaan ei halua olla huonoin. Palkinnon laadulla ei ole väliä, kunhan se vain symboloi omaa paremmuutta.

Valloittaja toimii valmentajana, lähtölaukauksen ampujana, palkinnonjakajana joka palkitsee niin voittajat kuin häviäjätkin. Kilpailun maali on mitätön sivuseikka. Juoksijoille on tärkeintä vain saavuttaa maali mahdollisimman nopeasti. Ennen kaikkea nopeammin kuin muut.

Demokratia. Diktatuurin vastakohtana pidetty. Toimintaperiaatteen tunteva voi sen puitteissa hankkia huomattavaa valtaa, joka ei ole yhtä altis tyytymättömyydelle kuin diktatuuri. Valloittajan on vain hankittava paikka, jota ei vaaleilla päätetä.

Joka tapauksessa, kansanvalta on hyvä peitenimi hallintomuodolle, joka perustuu yleisön vapaaehtoiseen tyhmyyteen. Nurisijat näet pyrkivät pitämään kuitenkin kohtalaisen matalaa profiilia, muutenhan joku voisi sanoa ikävät sanat 'itsepähän näin päätitte'. Ja kuinka moni ihmisolento olisi julkisuudessa valmis sanomaan, että olemme laumana idiootteja itse tilanteen luoneet. Ehei, tilanteen luomisesta otetaan kunnia vain silloin, kun vallitseva tilanne on utopistinen.

Sinun asemaasi koskeva vinkki, Valloittaja. Pyri olemaan ennemminkin se taustavoima, joka saa kansan valitsemaan 'oikeat' henkilöt valtaan. Pyri vaikuttamaan mediaam, tai yritä päästä töihin eduskuntataloon. Huomaamattomaan virkaan, jossa saat tietää kaiken, jossa pääset antamaan vinkkejä silmäätekeville.

Jo Tuhannen ja yhden yön saduissa valtakunnan todellinen hallitsija on aina paha suurvisiiri, kalifin ovela neuvonantaja, joka puhuu herransa suulla ja saa tahtonsa läpi sitä kautta. Mietipä sitä.

Paras sijainti välttää yleiset hankaluudet, ja kuitenkin saavuttaa valtaa. Muista, tyhjä termi demokratia on kaappidiktaattorin paras ystävä. Ei sieltä kaapista oikeasti niin kiire ole pois.